top
Penrose Privacy afbeelding

Persoonsgegevens bij fusies en bedrijfsovernames

  /    /  Persoonsgegevens bij fusies en bedrijfsovernames

Penrose Advocaten persoonsgegevens bij M&A

Penrose is een advocatenkantoor gespecialiseerd in privacyrecht, fusies en bedrijfsovernames. We adviseren en assisteren ondernemers, bestuurders en aandeelhouders o.a. bij fusies en bedrijfsovernames. Daarnaast adviseren en assisteren we alle betrokken partijen op het gebied van persoonsgegevens en databescherming. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Anderen zochten ook naar:

Als verkoper dien je te waarborgen dat bij documenten (zoals klantbestanden, relatiebestanden en personeelsdossiers) in een dataroom de bescherming van persoonsgegevens voldoende gewaarborgd is.

De Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat het in beginsel niet noodzakelijk is om persoonsgegevens te verstrekken in het kader van een due diligence onderzoek. De (potentiele) koper zou voldoende moeten hebben aan geaggregeerde of geanonimiseerde gegevens. Incidenteel zijn afwijkingen hierop mogelijk, waarbij uiteraard de basisprincipes uit de AVG in acht moeten worden genomen.

Ook als (potentiele) koper is het van belang om privacy onderdeel te laten zijn van het due diligence onderzoek. Dit geldt te meer wanneer bij de overname omvangrijke klantenbestanden worden overgenomen. Ook de koop van een klantenbestand uit faillissement verdient aandacht. Lees hierover meer in de blog “Bescherming van persoonsgegevens bij verkoop klantenbestand in faillissement“.

Lees meer over fusies en bedrijfsovernames.

Voorafgaand aan een fusie of bedrijfsovername wordt doorgaans een geheimhoudingsovereenkomst of NDA gesloten. In een dergelijke geheimhoudingsovereenkomst spreken de onderhandelende partijen af (vertrouwelijke) informatie met elkaar te zullen delen, bijvoorbeeld in het kader van een due diligence. Deze geheimhoudingsovereenkomst dient zich tevens uit te strekken tot eventuele persoonsgegevens die tijdens het verkoopproces een rol spelen.

Lees meer over de geheimhoudingsovereenkomst of NDA.

Bij een fusie of bedrijfsovername zijn vaak werknemers betrokken. Een kopende partij zal daarom onderzoek (due diligence) willen doen naar de opbouw van het personeelsbestand, de werknemers die er werken en wat zij verdienen. In dat kader kunnen persoonsgegevens worden gedeeld of anderszins worden verwerkt en is terughoudendheid geboden. Het is raadzaam om – voordat deze gegevens met een koper worden gedeeld – advies in te winnen over hoe met het verzoek van de koper moet worden omgegaan.

Bij Penrose, advocatenkantoor in Amsterdam, werken advocaten gespecialiseerd in het beschermen van persoonsgegevens bij fusies en bedrijfsovernames. Zij denken met je mee en beantwoorden graag jouw vragen. De contactgegevens van onze privacy specialist vind je hier.

Onze advocaten
privacyrecht
Chantal Bakermans portret
Advocaat
Nieuws

Privacy